MGO

Manuka med 514 MGO

Manuka med na kraljevskem prestolu!

Mnogi med nami že uživamo med in ga vključujemo v prehrano. Z njim sladkamo čaj, ga jemo kar z žlico, ali pa ga namažemo na kos kruha. Med je med nami že zelo dolgo časa. Njegove zdravilne lastnosti so poznane širom sveta. Na primer, že v antičnih časih so med uporabljali za zdravljenje ran in pri prehladih, virozah in gripah.

Toda obstajajo posebne vrste medu, ki jim pravimo kar »aktivni med«. Aktivni med je tisti med, ki ima edinstvene protibakterijske in zdravilne lastnosti. Najdemo ga v različnih geografskih regijah po vsem svetu, od Malezije in Čila do Jemna na Bližnjem vzhodu. Na vrhu tega seznama pa je posebna vrsta medu – Manuka med, ki izvira iz Nove Zelandije.

Novozelandski Maori že stoletja poznajo zdravilne lastnosti Manuka medu

 

Manuka med je cvetlični med, ki ga pridobivajo iz novozelandskega grma Manuka. Ime »Manuka« so mu nadeli Maori, novozelandski domorodci, ki so listje in lubje iz grma Manuka uporabljali že pred več stoletji za nižanje vročine, lajšanje težav s prostato ter za pomirjanje.

Maori so kasneje med uporabljali za zdravljenje različnih okužb, nato pa so v medicini odkrili antibiotike, zdravila, ki zdravijo bakterijske okužbe. Zato je Manuka med skorajda utonil v pozabo, vse dokler niso ugotovili, da antibiotiki ne nudijo najboljše rešitve in da se je treba vrniti k naravi in njenim zdravilnim lastnostim.

Manuka grm – avtohtona rastlina, ki cveti le 25 dni na leto

 

Manuka med je dobil ime po posebni vrsti grma, iz katerega čebele evropskega rodu (Apis mellifera) zbirajo nektar in cvetni prah. Gre za Manuka grm, ki mu v latinščini pravimo Leptospermum scoparium. To je avtohtona rastlina, ki raste na severnem delu Nove Zelandije, kjer je največ sonca, saj grm s koničastimi listi in belo rozastimi cvetovi dobro uspeva na sušnih področjih.

Manuka med je dragocen tudi zato, ker grm cveti le 25 dni na leto. To je zelo kratek čas za čebele, ki nabirajo cvetni prah. Letina pa je odvisna tudi od naravnih pogojev in spretnosti čebelarjev, ki so zavezani k trajnostnem nabiranju medu. Med je v vsakem primeru sledljiv, vse od čebelnjaka do samega končnega izdelka.

MGO – edinstvena spojina, ki medu daje protimikrobne lastnosti

 

MGO oziroma metilglioksal je tista spojina, ki Manuka med razlikuje od ostalih medov po svetu. Druge vrste medu te spojine nimajo, zato je edinstvena.

MGO spojina nastane iz molekule DHA (-dehidroksiacetaza), ki se nahaja v nektarju cvetov rastline Manuka. V procesu zorenja medu se molekula DHA pretvori v MGO.

Tudi ostale vrste medu imajo nekatere antibakterijske lastnosti, saj vsebujejo snovi, ki proizvajajo vodikov peroksid. Vendar se te zdravilne lastnosti izničijo in razgradijo ob stiku s toploto, svetlobo in encimi v telesu.

Pri Manuka medu pa do tega ne pride, saj spojina MGO ni občutljiva na vročino oziroma toploto, svetlobo ali katero drugo snov v človeškem telesu, kot so encimi v slini, krvi in tkivu. To je tudi glavni razlog, zakaj ima Manuka med tako posebno moč. Namreč, antibakterijske in protimikrobne lastnosti se ohranijo tudi po tem, ko ni več vodikovega peroksida.

Manuka med ima visoko prehransko vrednost

 

Manuka med vsebuje tudi številna mikro in makro hranila, ki so pomembna za ohranjanje  zdravja in dobrega počutja. To so proste aminokisline, beljakovine, encimi, esencialni minerali, vitamini in različni sekundarni presnovki, kot so flavonoidi in fenolne kisline. Učinkovine dodatno krepijo zdravilno moč medu.

Manuka med ima antiseptične, protimikrobne in antioksidativne lastnosti 

 

Manuka med skupaj s fitohranili, makro in mikro hranili ter MGO spojino tvori edinstveno sestavo, ki daje medu odlične antibakterijske, protimikrobne in protivnetne lastnosti. Manuka med deluje tudi kot antioksidant ter kot antiseptik zaradi visokih ravni vodikovega peroksida. Vse te lastnosti so dragocene pri lajšanju številnih bolezenskih stanj.

Antiseptične lastnosti Manuka medu so zadolžene za ubijanje mikrobov. Raziskave[1] kažejo, da Manuka med lahko uniči širok spekter bakterij oziroma patogenov, tudi tistih, ki so odporni na antibiotike.

 

[1] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2011.00213/full

Kaj so o zdravilnih lastnostih Manuka medu dognale raziskave.

Manuka med je zaradi svoje edinstvene sestave postal vir zanimanja za številne raziskovalce, ki so opravili že kar nekaj študij, večinoma na živalih. A raziskave še naprej potekajo, zato lahko v prihodnosti pričakujemo, da bodo znanstveniki preizkušali učinkovitost medu še za druga bolezenska stanja.

Manuka med za celjenje ran in regeneracijo tkiv  

 

Pri celjenju ran je Manuka med odobren za klinično uporabo v Avstraliji, ZDA, Kanadi in nekaterih državah v Evropi.[1] Gre za to, da se manuka med namaže na rano, ki se potem previje z gazo. Ugotovili so, da ima sposobnost odstranjevanja tekočine iz rane, skupaj s  snovmi, ki zavirajo celjenje.[2] Hkrati lahko pobere umazanijo in ostale nečistoče iz rane. Protivnetni učinki Manuka medu pa zmanjšujejo otekanje tkiv. Manuka med zato lahko pomaga pri obnavljanju poškodovanih tkiv.[3]

Manuka med za lajšanje kožnih stanj, ki jih povzročajo glivice in plesni

 

Močne protimikrobne lastnosti Manuka medu so učinkovite pri zdravljenju različnih kožnih stanj, ki jih povzročajo plesni in glivice.[4] Sicer se raziskave šele začenjajo, a zametki študij so pokazali, da ima Manuka med lahko pozitivne učinke tudi na izboljšanje kožnih bolezni, kot je dermatitis. Mehanizem delovanja naj bi potekal preko krepitve imunskega sistema, saj ima med določene imuno regulatorne lastnosti.[5]

Manuka med za lajšanje simptomov zgage, refluksa želodčne kisline in vnetij na sluznici požiralnika  

 

Nekatere študije kažejo, da je med lahko učinkovit pri podpornem zdravljenju določenih stanj, ki izvirajo iz želodca. Sem spadajo ezofagitis (vnetje sluznice požiralnika), zgaga, refluks želodčne kisline in gastroezofagealna refluksna bolezen. Med s svojo naravno viskoznostjo ostane dlje časa v požiralniku in v tem delu deluje kot zaščitni in protivnetni premaz. [6]

Manuka med za lajšanje simptomov razjed na sluznici želodca

 

Med vsebuje veliko flavonoidov, ki imajo antioksidativne učinke. Flavonoidi lahko pomagajo preprečiti nastanek razjed na želodcu, kot je na primer peptični ulkus.[7] Zgodnje raziskave[8] so pokazale, da je Manuka med s svojimi antibakterijskimi lastnostmi učinkovit pri zdravljenju želodčnih razjed, katere nastanejo zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori. Raziskava je dognala, da je Manuka med in vitro zaviral rast bakterije H. pylori.

Manuka med za lajšanje težav z vnetim grlom in dražečim kašljem

 

Med so v preteklosti uporabljali za zdravljenje kašlja in vnetega grla. Tudi raziskave[9] so pokazale, da antibakterijske in protivnetne lastnosti Manuka medu lahko zmanjšajo otekline in ubijajo patogene mikroorganizme v grlu. Med ustvarja pomirjajoč premaz v grlu, ki lajša draženje in hkrati uničuje bakterije.

 

Manuka med za zdravje ustne votline

 

Manuka med je v študijah pokazal odlično sposobnost boja proti bakterijam v ustni votlini. Ugotovili so, da lahko pomaga preprečiti nastanek zobnih oblog[10] ter, da lahko lajša simptome bolezni dlesni, kot je gingivitis[11], kjer toksini povzročajo vnetje, toksine pa proizvajajo bakterije v ustni votlini.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4837971/

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/#:~:text=The%20ancient%20Egyptians%20offered%20honey,a%20topical%20ointment%20(31).

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5339061/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418133/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3978955/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6076929/

[8]https://www.researchgate.net/publication/14890141_Susceptibility_of_Helicobacter_pylori_to_the_antibacterial_activity_of_manuka_honey

[9] https://www.researchgate.net/publication/312104274_Role_of_honey_as_adjuvant_therapy_in_patients_with_sore_throat

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220139/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15125017/

Eteria prehransko dopolnilo vsebuje visoko koncentracijo MGO (514+)

 

MGO (metilglioksal) je ključna sestavina, ki stoji za učinkovitostjo Manuka medu. Velja, da višja kot je vsebnost oziroma vrednost metilglioksala, bolj kakovosten, čist in učinkovit je med. Hkrati to pomeni, da so močnejše njegove antibakterijske in antiseptične lastnosti, zato se med lahko uporablja za širši spekter težav.

Eteria prehransko dopolnilo Manuka med vsebuje MGO 514. To pomeni, da je 514 mg metilglioksala na kilogram medu. To je zelo visoka koncentracija MGO, ki vam pove, da je v njem zelo veliko aktivne učinkovine. Ostali izdelki na trgu lahko vsebujejo tudi 30, 100, 250 in 400 MGO. Na primer, MGO 500+ je dvakrat močnejši od MGO 250+.

Certificirana oznaka MGO na izdelku zagotavlja, da ima med antibakterijske lastnosti

 

Na izdelkih medu za uživanje ali Manuka medu v prehranskem dopolnilu se na trgu pojavlja veliko različnih oznak; na primer, NPA, AAH, K-FACTOR, TA, itd. Zraven pa so napisane številke +5, +10, +20 in naprej.

Te oznake ne vsebujejo podatka o MGO. S tem sicer ni nič narobe, a to pomeni, da Manuka med ne vsebuje MGO, ki je pravzaprav ključna aktivna sestavina, ki zagotavlja protimikrobno učinkovitost. Na primer, oznaka TA pomeni, da med vsebuje vodikov peroksid, a ta snov je prisotna prav v vsakem medu.

Oznaka MGO na izdelku je hkrati oznaka za certifikat, ki mu lahko zaupate. Novozelandsko združenje je registriralo oznako MGO kot blagovno znamko, kar potrošnikom zagotavlja, da ima med antibakterijske učinke. Samo med, ki je opravil vse potrebne laboratorijske teste, lahko dobi oceno MGO, in ta oznaka je tudi na prehranskem dopolnilu Eterie.

Čisti Manuka med v prahu

 

Prehransko dopolnilo Manuka med MGO 514+ znamke Eteria vsebuje čisti Manuka med v prahu, ki ga proizvaja blagovna znamka Best Green. Čistost medu je pogojena s tem, da je bil med pridobljen samo iz posebnih vrst Manuka grmov, ki rastejo v določenih regijah na Novi Zelandiji. S tem se zagotavlja tudi visoka vsebnost MGO, saj se metilglioksal lahko razvije samo iz DHA spojine, ki se nahaja v nektarju cvetov teh grmov, ki rastejo na določenih geografskih območjih.

Manuka med v prehranskem dopolnilu

 

Manuka med je na trgu na voljo kot med, ki ga lahko uživate v hrani, ali pa v prehranskem dopolnilu v obliki prahu. Njegove antibakterijske in protimikrobne lastnosti se povsem ohranijo tudi v prehranskem dopolnilu, zato so enake koristi za zdravje. Eteria prehransko dopolnilo nudi še bolj priročen način uživanja, saj so na voljo lahko prebavljive rastlinske kapsule.

Prehransko dopolnilo ima dodan še cink in vitamin C

 

Prehransko dopolnilo poleg čistega Manuka medu v prahu z visoko koncentracijo spojine MGO (514+) vsebuje tudi mineral cink in vitamin C. Oba hranila nudita dodatno podporo imunskemu sistemu in v telesu opravljata številne funkcije.

Naloge[1] vitamina C:

 • Prispeva k delovanju živčnega sistema
 • Prispeva k sproščanju energije pri presnovi
 • Ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni, kože, zob, kosti, žil in hrustanca
 • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
 • Ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
 • Prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
 • Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
 • Povečuje absorpcijo železa

Naloge[2] cinka:

 • Ima vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, kislin in baz, makro hranil, maščobnih kislin in pri presnovi vitamina A v telesu
 • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri kognitivnih funkcijah
 • Ima vlogo pri ohranjanju vida in pri plodnosti in razmnoževanju
 • Ima vlogo pri delitvi celitvi in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
 • Ima vlogo pri sintezi DNK in pri sintezi beljakovin
 • Prispeva k ohranjanju zdravih kosti, zdravih las, zdravih nohtov in zdrave kože

Opozorila pri uživanju Manuka medu

 

Uživanje Manuka medu je povsem varno. Nekoliko več pazljivosti je potrebno le v primeru, če imate povišan krvni sladkor ali ste sladkorni bolnik, saj med vsebuje naravni sladkor in lahko povzroči dvig sladkorja v krvi.

Uživanje prehranskega dopolnila se odsvetuje vsem, ki so alergični na med ali čebele. To je mišljeno zato, da bi se preventivno izognili morebitnim alergijskim reakcijam. Prav tako se Manuka med ne priporoča za uživanje otrokom, ki so mlajši od enega leta. Dojenčkov prebavni trakt še ni tako odporen, da bi lahko predelal določene bakterijske presnovke v medu.